duminică, 20 iunie 2010

Nu se închid spitale, dar se vor reorganiza după descentralizare

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că, după descentralizare, autorităţile locale sunt cele care vor hotărî unde şi cum vor avea loc reorganizări ale acestora.
Ministrul a recomandat autorităţilor să caute un specific al spitalului.

"Descentralizarea de care s-a ocupat ministerul de la începutul anului va da posibilitatea comunităţii locale, spune Cseke, prin autorităţile locale, să facă o radiografie la nivel judeţean sau local, în urma căreia vor apărea situaţii în care vor fi necesare reorganizări de spitale, în care unele îşi vor schimba structura internă sau se vor orienta spre altceva. 
Sunt domenii medicale în care dacă te specializezi chiar poţi să ai venituri sau să îţi asiguri anumite resurse financiare . După descentralizare, autorităţile locale, trebuie sa faca o asemenea analiză şi unde va fi cazul, îşi vor reorienta specificul spitalului sau al secţiilor."
Procesul de descentralizare si reorganizare este necesar. O singura observatie trebuie facuta aici. Cine trebuie sa hotarasca asta ? Raspunsul ar fi: reprezentantii alesi. Dar, ei se pricep la asta ? Atunci cand au fost alesi s-au gandit ca ei vor avea aceasta misiune ? Raspunsul il poate da fiecare dintre noi. 
Ca sa traversam un proces controlat trebuie introdusa o masura de care cam toata lumea se fereste, si anume trebuie implicati cei pe spatele carora se face acest experiment: PACIENTII.
Consider ca acest proces nu se poate face fara implicarea oficiala si directa a pacientilor. Multe institutii de stat si autoritati se erijeaza in reprezentantii drepturilor pacientilor, dar realitatea nu este asta.
Toata lumea sta si asteapta, pacientii, doctorii, cadrele sanitare si vor sa vada rezultatele si sa-si evalueze ulterior beneficiile sau pierderile. Nu este o atitudine corecta. Toata lumea trebuie sa se implice. Cum ? In mod organizat, prin asociatii de interese si profesionale.
Nu uitati. Autoritatile nu au drept de viata si de moarte asupra noastra. Si, in domeniul sanatatii, cu asa ceva avem de a face.
Deci: sa fim PROACTIVI in acest proces.

Niciun comentariu: