sâmbătă, 25 ianuarie 2014

De pe facebook ... despre sistemul de sănătate


Cateva considerente despre sistemul integrat UPU-SMURD Fragment 18 (...) poate că imaginea formată prin cumularea a două exemple de inventivitate din mediul înconjurător ar fi mai sugestivă. Primul este cel al inventivităţii cucului, care îşi asigură confortul plasându-şi oul în cuibul altor păsări, tehnică cu efecte nefaste asupra puilor acestora iar al doilea este cel al mielului care se alimentează bine şi voios de la două oi fie nepăsătoare, fie motivate şi ca atare tolerante, fie cu o capacitate mai redusă de recunoaştere a propriului miel. Las imaginarea exemplului cumulat la latitudinea cititorului, cu speranţa că pentru evidenţierea realităţii necosmetizate a sistemului analizat, imaginea cumulată să fie destul de sugestivă pentru felul în care se pot exploata oportunităţile şi se pot folosi resursele altora (...) (...) Pe lângă aceste motive, punerea în prim plan a evacuării medicale televizate, mai ales aeriane şi mai ales spre Bucureşti, din orice colţ al ţării, indiferent cât de aproape ar fi un centru universitar, o consider a fi în detrimentul dezvoltării în mod uniform a actului medical la nivel naţional, în toate centrele medicale universitare tradiţionale şi a posibilităţilor de a avea personal medico-sanitar pregătit pentru intervenţii medicale de urgenţă în mediul rural (...)
  • Victorelei Vieriu îi place asta.
  • Dionisie Lefter UPU-SMURD este un exemplu de cum se abordează lucrurile la noi la români. În principiu este un lucru bun. Se dorește constituirea unui sistem osos, robust, care să fie în responsabilitatea statului, care să dea rezistență sistemului în general. Numai că el trebuie susținut de un sistem muscular, de asemenea, viguros. Ei, asta e problema la noi. Lucrurile nu se dezvoltă simultan, în același ritm. Normal că sistemul osos se va nărui dacă nu are cine să-l susțină. Normal că „centrele de prelucrare”, agățate firav pe acest sistem osos, vor fi supra saturate, utilizate intensiv, peste normalitate și vor claca, dacă nu există un sistem general care să acopere uniform toate zonele și care să rezolve local problemele de rutină. Cine să „acopere” acest segment ? 
    Se spune că acum suntem într-o epocă cu o altă filozofie, când într-adevăr principiul subsidiarității (opozant centralismului, preferat de d-l dr. Ciobotaru), ar trebui să funcționeze. Numai că, nu știu de ce (din prostie, sau alt interes) acest principiu nu este susținut de un cadru legal adecvat. Ar trebui ca „acel sistem muscular” viguros, pe care d-l dr. a observat că lipsește, sau nu funcționează, să fie susținut de un cadru legal care să permită funcționarea lui. Nu se spune, dar este din ce în ce mai evident că statul se retrage din responsabilitatea funcționării acestui „sistem muscular”. De ce ? E mai lungă povestea, dar, pentru a trece mai departe la subiectul actual, putem să spunem pentru că așa este în lumea în care am intrat. Și dacă trebuie așa de ce nu se vine cu măsurile corespunzătoare ? De ce nu se atribuie repsonsabilitățile corespunzătoare ? De ce nu se folosește capacitatea antreprenorială a practicienilor din sistem ? Una se spune și alta se face de fapt. Una spune legea 95/2006, republicată (reforma în sănătate) și alta se face de 8 ani încoace. Sistemul este condus tot prin ordine de ministru. Nimeni nu poate mișca nimic. Până și medicamentele acum se gândesc să le cumpere centralizat, parcă asta ar fi datoria unui ministru. Mi se pare ciudat că unul ca Arafat susține așa ceva. Nu cumva niște „isteți” au sesizat niște „oportunități” ? Nu cumva se aplică tactica amânării, care, întâmplător se poate transforma în niște beneficii uriașe pentru ... În condițiile astea este normal ca lumea să fie confuză, să nu mai înțeleagă nimic, să nu aibe curaj să întreprindă nimic. Ia să aibă legi clare, să vedeți oamenii cum ar acționa conform lor și i-ar durea undeva de aberațiile celor de la centru. Dar, în ambiguitatea asta legislativă, normal că nu știe stânga ce face dreapta, normal că mor răniții prin păduri, sau pe șosele și ajutorul ajunge a treia zi după scripturi. Normal că morții sunt târâiți cu chingile până la magazinul din sat și lăsați acolo până își mai aduce cineva aminte că mai trebuie culeși și morții de la fața locului. Normal că pe departamentul de medicină legală, care trebuia să fie la fața locului și să preia cadavrele și să facă constatările de rigoare, nu-l întreabă nimeni nimic. Prin virtutea activității mele, nu de multe ori am văzut morții din accidente de circulație cărați cu tactorul, fiind aruncați ca niște saci de nisip în basculă. Barbarie totală. Așa afost și la accidentul aviatic. Barbarie. Totul este susținut de un cadru legislativ ambiguu, aplicat în condiții culturale propice, într-un un dispreț aproape naiv și natural împotriva legii.
    Deci, până la urmă nu contează ce sistem folosești. Contează cât de de bună credință ești, cât de bine pregătit ești, cum ai capacitatea de previziune și simțul datoriei. Credeți că dacă aducem comunismul înapoi va fi mai bine ? Eu zic că dacă procedăm ca acum îl compromitem mult mai lamentabil decât am făcut-o mai demult.
    Domnilor, problema noastră, în orice domeniu, este legată de lipsa de autoritate generată de libertatea prost înțeleasă a regimului instaurat de 18 ani în țara noastră, care favorizează lipsa de bună credință. 
    Mai avem o singură lovitură de grație să ne tragem. Să distrugem și sistemul de educație (și nu suntem departe) și putem să ne apucăm să învățăm o altă limbă, pentru că atât am putut !!!

Niciun comentariu: