Guvernul Ponta II se angajează să reducă nivelul TVA de la 24% la 19% până la finalul mandatului, în 2016.
De asemenea, conform programului de guvernare anunţat oficial de Executiv, în cazul alimentelor va fi introdus o taxă pe valoare adăugată diferenţiată.
O altă promisiune este menţinerea cotei actuale de 16% a impozitului pe venit dar vor fi introdus "pe parcursul mandatului" un impozit diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale, respectiv cote de 8%, 12% şi de 16%, stabilite pe anumite grile de venit.
"Creşterea progresivă a salariului minim pe economie până în 2016, până la 1.200 de lei", se numără, de asemenea, printre măsurile asumate de noul guvern.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat pentru Gândul că în perioada următoare se va stabili un calendar al majorării salariului minim, luând în calcul o creştere chiar pentru anul viitor.
"Va fi stabilit un calendar. Nu ştim exact cât este bugetul. Luăm în calcul şi anul viitor o majorare", a spus Mariana Câmpeanu, evitând să avanseze o valoare exactă pe care ar avea-o salariul minim pentru 2013.
Majoritatea măsurilor din programul de guvernare au fost anunţate de către USL la începutul campaniei electorale din această iarnă.
Cele mai importante măsuri asumate de noul guvern în perioada mandatului 2013-2016:
♦ Reducerea la jumătate a numărului de taxe parafiscale.
♦ "Creşterea progresivă a salariului minim pe economie până în 2016, până la 1.200 de lei".
♦ Scutirea de impozitare pe o perioadă de cinci ani a dividendelor care vor fi reinvestite în
utilaje şi echipamente tehnologice.
♦ Proiectul "Prima Casă" va fi transformat în proiectul "Noua Casă".
♦ Introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale (Pilonul IV).
♦ Reducerea sărăciei pentru 580.000 de persoane până în 2020.
♦ Creşterea plafonului de scutire a plăţii TVA la 65.000 de euro pentru micii întreprinzători.
♦ Reducerea TVA la producătorii de produse agricole, de la 24%, la 9%, urmând ca cei 15% să "rămână la aceştia pentru dezvoltare".
♦ Introducerea cazierului social pentru agenţii economici care exploatează persoane în muncă, aceştia având interdicţie de a participa la atribuirea contractelor de achiziţii sau lucrări publice.
♦ Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale pentru angajatori până în 2016.
♦ Consolidarea CEC şi EximBank.
♦ O nouă Lege a întreprinderilor mici şi mijlocii care să aibă la bază legile europene privind IMM-urile din Europa, respectiv Small Business Act (SBA).
♦ Depolitizarea Curţii Constituţionale, întărirea statului de drept, implementarea noilor coduri de procedură şi eficientizarea actului de justiţie. Guvernul Ponta propune şi implementarea tuturor măsurilor pentru accederea în spaţiul Schengen. În 2013 ar urma să între în vigoare Noul Cod de procedură civilă în 2013 şi din anul 2014 a noului Cod penal.
♦ Restructurarea ANAF, a Gărzii Financiare şi a Vămii. Va fi înfiinţat un Consiliu de Supraveghere şi de Audit pentru a le verifica activitatea.
♦ Introducerea contractelor de performanţă în toate instituţiile publice.
♦ Înfiinţarea unei autorităţi de management unică pentru administrarea banilor europeni.
♦ Etapizarea proiectelor existente, finanţate din fonduri europene, care nu pot fi terminate până în 2015.
♦ Extinderea activităţilor de explorare şi exploatare a zăcămintelor de ţiţei şi gaze din bazinul Mării Negre şi să înceapă explorările pentru identificarea zăcămintelor exploatabile din şisturi bituminoase.
♦ Dezvoltarea de "parcuri tehnologice şi ştiinţifice" în care să fie dezvoltate clustere inovative.
♦ Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate "prin modificarea şi revizuirea legislaţiei".
♦ Revizuirea sistemului de salarizare a personalului medical "prin excluderea profesiei medicale şi de asistent medical inclusiv moaşe din categoria personalului bugetar".
♦ Reactualizarea documentaţiei şi începerea lucrărilor de construcţie a opt spitale regionale de urgenţă - unităţi sanitare de cel mai complex şi înal nivel calitativ, care au reprezentat un obiectiv pe agenda ministrului liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi în fostul său mandat
♦ Subvenţionarea chiriilor pentru medicii rezidenţi şi pentru tinerii specialişti de la comunităţile locale.
♦ Majorarea de zece ori a impozitelor pentru hotelurile privatizate şi nefolosite sau răscumpărarea acelor unităţi lăsate în paragină.
INFRASTRUCTURĂ
♦ Construirea principalelor axe autostradale strategie, respectiv:
- finalizarea Autostrăzii Nădlac – Arad – Bucureşti pentru a lega România de Europa (Coridorul IV);
- finalizarea Autostrăzii Transilvania; realizarea Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti – Braşov prin finalizarea tronsonului Braşov - Predeal - Comarnic;
- demararea lucrărilor la Autostrada vest - est Târgu Mureş – Iaşi - Ungheni;
- realizarea Coridorului IX paneuropean - Autostrada Bucureşti – Ploieşti – Focşani – Bacău – Paşcani;
- demararea proiectului Autostrăzii de Sud Bucureşti – Alexandria – Craiova – Drobeta-Tr.Severin - Timişoara;
- finalizarea centurii Bucureşti la profil de autostradă (nord şi sud);
♦ Şoselele de centură pentru oraşele aflate pe viitoare coridoare autostradale sau de drum expres vor fi construite exclusiv în profil rutier rapid. Astfel, programul de construcţie a variantelor de ocolire va continua prin realizarea a 50 de variante de ocolire.
♦ Modernizarea până în 2016 a 75% din reţeaua de drumuri naţionale şi a 55% din reţeaua de drumuri judeţene, şosele ce urmează a fi preluate în administrarea Ministerului Transporturilor pe perioada lucrărilor de reabilitare.
♦ Restructurarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).
♦ Reabilitarea căilor ferate. Din cei 15.000 de km de cale ferată, circa 60% va fi adusă la standardele europene pentru asigurarea "unei viteze adecvate de transport".
♦ Promovarea parteneriatelor public-privat pentru finanţarea lucrărilor de investiţii în transport.
♦ Construirea liniei de mare viteză pe secţiunea Curtici- Bucureşti-Constanţa.
♦ Modernizarea Gării de Nord din Bucureşti si a Garii de Nord din Timisoara.
♦ Construirea de linii noi de cale ferată si dublarea celor existente: construirea liniei noi de cale ferata Vâlcele - Râmnicu Vâlcea, construirea infrastructurii feroviare de acces la podul Calafat-Vidin, construirea si electrificarea firului II pe secţiunea Marasesti – Tecuci – Bârlad – Iaşi.
♦ Eliminarea punctelor periculoase de pe calea ferata astfel încât viteza comercială pe calea ferată să crească cu 30%.
♦ Regândirea modului de alocare a subvenţiilor pentru susţinerea transportului feroviar de călători.
♦ Implementarea unui sistem de ticketing electronic, dar şi a unui sistem de emitere a legitimaţiilor de călătorie în tren.
♦ Extinderea reţelei de metrou prin finalizarea tronsonului 1 Mai – Laminorului; execuţia tronsonului Drumul Taberei – Universitate - Pantelimon; execuţia tronsonului Piaţa Victoriei – Aeroportul Băneasa – Aeroportul Henri Coandă. Achiziţia de material rulant trebuie să asigure înlocuirea parcului cu durata de viaţă expirată (50% din parcul circulant), creşterea frecvenţei de circulaţie, cât şi dotarea noilor magistrale cu trenuri.
♦ Transformarea a şase aeroporturi de interes naţional strategic în "hub-uri pentru Europa şi ţările ex-sovietice" (Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti; Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu – aeroport de oraş destinat zborurilor private, utilitare; Aeroportul „Traian Vuia” Timişoara - legătura cu zona vestică; Aeroportul Iaşi - asigură deschiderea în zona estică a ţării; Aeroportul Constanţa – scop militar şi turistic; Aeroportul Cluj – zboruri regionale şi domestice).
Obiectivul: Revizuirea sistemului de salarizare a personalului medical "prin excluderea profesiei medicale şi de asistent medical inclusiv moaşe din categoria personalului bugetar". - va da cea mai mare bătaie de cap, dar va fi și măsura de reformă autentică.
Restul sunt programe, investiții, etc., care nu schimbă filozofia sistemului. de 20 de ani politicienii se învârt în jurul cozii și nu atacă în mod frontal problema.
Să vedem dacă acum actuala putere nu-și va frânge coarnele în acest gard.
Va curge sânge, oricum ...
Ce mă îngrijorează este faptul că nu se ia nici o măsură pregătitoare. Nici măcar nu este informată corect populația. Nu-i o măsură simplă și gestionarea incorectă a ei poate dărâma guverne.