marți, 17 aprilie 2012

De ce o treime din spitale se va închide până în 2020

Pentru a înțelege corect contextul atât de numeroaselor dezbateri din mass-media și politica românească actuală relativ la reforma în sănătate trebuie să aplicăm metoda de detașare și să ne uităm puțin mai de sus. Adică să vedem ce se întâmplă și prin curțile altora. Vom observa că nu suntem „singuri” pe Pământ și, nu știu de ce, dar mi se pare că iar facem un copy-paste de proastă calitate.
Vă rog citiți articolul de mai jos și apoi reflectați, nu dacă facem bine sau rău, că nu-i momentul pentru concluzii acum, ci doar la ceea ce va urma. Credeți că avem noi capul (sau curajul) să punem o amprentă specială pe ceea ce se va întâmplă la noi ? Un lucru ar trebui să ne mai liniștească totuși (dacă putem spune așa): suntem duși și noi de val, așa că nu ne vom rătăci prea tare prin bălării.



De ce o treime din spitale (din S.U.A., nu vă speriați) se va închide până în 2020
de David Houle şi Jonathan Fleece| în publicația „POLITICA” 


Timp de secole, spitalele au servit ca o piatră de temelie a sistemului de îngrijire a sănătății din SUA. În variate momente de necesitate din viața lor, americanii se adresează unui spital în circumstanţe lor cele mai intime şi extraordinare. Majoritatea americanilor sunt născut în spitale. Spitalele oferă servicii de îngrijire după leziuni grave şi în timpul episoadelor severe de boală sau alte forme de boală. Spitalele sunt locul cel mai frecvent unde cei dragi merg să moară. În întreaga naţiune, spitalele sunt încorporate în tesatura sacră a comunităţii.

Potrivit Asociatiei Americane a Spitalelor, în 2011, au existat înregistrate în Statele Unite aproximativ 5754 de spitale, cu 942000 paturi de spital și cu 36,915,331 de adresări (internări). Mai mult de 1 din 10 americani au fost internați la un spital anul trecut.


Spitalele își pun amprenta substanţială pe economiile locale. În multe comunităţi spitale reprezintă unul dintre cei mai mari angajatori şi factorii economici. Din totalul cheltuielilor făcute cu sistemul american de sănătate 750 miliarde USD s-au cheltuit cu spitalele.


În ciuda poziției de forță și atitudine a Americii, instituţia de spital este în mijlocul unor schimbări masive şi perturbatorii. Acestea vor face ca până în 2020 unul din trei spitale vor închise sau reorganizate într-un mod complet diferit de furnizare de servicii de îngrijire de sănătate. Mai multe forţe importante şi factori de conducere sunt inevitabil implicați în această schimbare inevitabilă și istorică.


În primul rând, America trebuie să reducă costurile sale enorme de îngrijire a sănătății. Un municitor mediu  american costa pe angajatorul lui 12.000 dolari anual, pentru beneficii de sănătate şi această cifră este în creştere, mai mult de 10 la sută în fiecare an. Companiilor din SUA nu pot concura pentru un loc fruntaș pe piaţa competitivă la nivel global, la acest nivel de cheltuieli. Bugetele federale si de stat sunt strivite de costurile programelor și de drepturilor de îngrijire a sănătății, cum ar fi Medicare si Medicaid. Având în vedere această problemă de cost, spitalele sunt vulnerabile, deoarece sunt în general considerate ca fiind cea mai costisitoare parte a sistemului de îngrijire a sănătăţii în America.


În al doilea rând, spitalele sunt, statistic vorbind, cele mai periculoase  locuri din Statele Unite ale Americii. De trei ori mai mulţi oameni mor în fiecare an din cauza erorilor medicale din spitale decât mor pe șosele - 100.000 de decese în spital, comparativ cu 34.000 pe șosele. Journal of American Medical Association rapoartează faptul că aproape 100.000 de persoane mor anual în spitalele din erori medicale. Din acest grup, 80000 mor în spital datorită dobândirii de infecții intraspitalicești, dintre care multe pot fi prevenite. Având în vedere numărul de mai sus de internări, inseamna că 1 din fiecare 370 de persoane internate în spitale moare din cauza unor erori medicale. Astfel, spitalele sunt locuri foarte periculoase.


Ar fi nevoie ca aproximativ 200 de avioane Boeing 747 să se prăbușească anual ca să egaleze cele 100.000 de decese care ar fi putut fi prevenite în spitale. Imaginaţi-vă protestul american în cazul în care un 747 s-ar prăbuşit în fiecare zi pentru 200 de zile consecutive, în SUA. Companiile aeriene ar intra în dizgrația națiunii și a lumii întregi. În prezent, în actualul sistem non-transparent de furnizare de servicii de îngrijire a sănătății, americanii nu au nici o cale de a afla care dintre spitale sunt cele mai periculoase. Amercianii pur și simplu își pun viața în joc neinformați.


În al treilea rând, grija față de client în spital este abisal de jos. Studii recente arată că timpul de aşteptare mediu la camera de urgență de la spital a americanilor este de aproximativ 4 ore. Numiți o altă afacere în care americanii ar tolera acest nivel scăzut de valoare şi de serviciu.


În al patrulea rând, reforma în domeniul sănătăţii se va face prin realizarea conectivității, a înregistrărilor medicale electronice, precum şi transparenţa în locurile de îngrijire a sănătăţii. Acest lucru înseamnă că, în câţiva ani, şi cu siguranţă înainte de 2020, orice american care intenționează să se interneze în spital va merge pur şi simplu on-line pentru a compara spitale referitoare la ratele de infectare, grade de succes chirurgical, şi multe alte măsurători și statistici. Nu este aceasta ceea ce se face în mod regulat în America în orice domeniu ? Magazin de comparaţie? Sanatatea oamenilor este bunul cel mai mare şi cel mai important. Nu-i normal să dorim să comparăm performanţele relative la orice asistenţă medicală de sănătate, la fel ca modul în care se compară tinichigii sau instalatori de covoare? În mod inevitabil, atunci când vom fi capabili să facem acest lucru, spitale vor fi conduse avându-se în vedere calitatea serviciilor, costul – adică toate cele necesare pentru a putea concura.


Ce spitale sunt pe cale de a intra în acest joc este rolul americanilor să decidă. În special, americanii conservatori nutresc: piaţa deschisă, competitivă. Noi ştim ce se întâmplă în acest mediu. Există câştigători şi perdanţi.

O treime din spitalele existente acum în Statele Unite nu vor trece linia de sosire în 2020 ca și câştigători.


David Houle este un futurist, consilier şi speaker şi Jonathan Fleece este un avocat de îngrijiri de sănătate, consilier şi speaker. Ei sunt autorii cărții The New Health Age: The Future of Health Care in America.


Și acum vă pun și un comentariu de la mama lui, ca să vedeți că și cei de acolo trăiesc viața intens. Traducerea o faceți pe cont propriu.



„A futurist and a lawyer...  I guess I shouldn't be surprised. Two people who get paid for theorizing. This is an awful article, if one can even call it that. Its more like a vomit of random thoughts. You do not include one shred of statistical documentation. You hyper-generalize and feed on fears rather than demonstrate a logical, coherent argument. And to top it off, you've given it a broadly over-stated title that doesn't even match with your premise - you really aren't arguing that 1/3rd of hospitals will "close" (queue dramatic music!), you are saying they will "reorganize into a... different type of health care service provider". Far less ominous when read that way... right? You're predicting that their business will undergo a major shift in the way they operate over the next decade? Now THERE'S a groundbreaking concept... 
Does this really constitute forward thinking in the health care industry? Are we so starved for voices of strategy in health care that these four very general points tied to an overbearing "conclusion" of massive industry change counts as leading thinking? This is 11 paragraphs without facts based on an undefined syllogism. Rubbish...
As an aside, this article could have been published 5-10 years ago in its exact form, with the sole exception of replacing "health care reform" with "internet and computer technologies".”


vineri, 13 aprilie 2012

POLIŢIA SPITALELOR - Ministerul Sănătăţii înfiinţează direcţia anticorupţie

Ajutorul medical la spital este condiţionat de şpagă? Se va putea reclama acest lucru chiar la Direcţia anticorupţie pe care Ministerul Sănătăţii vrea să o înfiinţeze pe modelul deja existent la Interne. Tot aici vor putea fi reclamate şi cazurile de corupţie din sistemul sanitar. Structura anticorupţie din Sănătate va deveni operaţională prin proiectul european „Buna Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănătate Românesc”, pus în practică cu ajutorul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei. Experţii care vor activa în această nouă structură fac parte dintre specialiştii în audit şi control din cadrul ministerului şi vor avea competenţe în verificarea achiziţiilor publice realizate în sistem, a externalizărilor şi în a altor aspecte din zona plăţilor informale, anunţă Ministerul Sănătăţii.


Off !! Uite de asta n-are ursul coadă !
Uite cum înțelegem noi să reformăm un sistem. Gena mutantă comunisto-KGB-istă își spune cuvântul atunci când vrem să facem ceva. Așa înțelegem noi măsurile de CONTROL (audit, prevenție, corecție) = POLIȚIE - DICTATURĂ !!! Să te ții de-acum panaramă !
În loc să definim corect și să introducem condițiile care pot fi premiza funcționării corecte a sistemului în actualele condiții socio-economice și politice, începem cu finalul, adică ne-apucăm de POLIȚIE. Dar ce va face POLIȚIA asta ? Ce va apăra ea ? Va speria lumea și o va face să se revolte și se va obține exact contrariul: o opoziție totală în fața reformei și ne întoarcem de unde am plecat.
Vă mai amintiți ce am spus câteva mesaje mai înainte ? Despre prețul corect ...
Ce va păzi POLIȚIA asta ? Un preț incorect, atât ca valoare (greu de evaluat acum), dar mai ales stabilit în condiții incorecte ? Chiar dacă am fost criticat, revin la opinia mea: toate lucrurile vor începe să se rezolve atunci când „pe ușa doctorului va fi trecut prețul corect”. Ce înseamnă asta ? Aici e mult de discutat. Unii spun că viața nu este de vânzare. Au dreptate, dar nici alții nu sunt vinovați când unii nu au grijă de viața lor. Atunci de ce alții ar trebui să care niște poveri cărora unora nu le plac ?


Off !! Trebuie să o ducem și pe asta și apoi poate va veni mintea românului cea de pe urmă.

sâmbătă, 7 aprilie 2012

Cum se poate ajunge la închiderea unui spital.

Procurorii de la DNA Iasi au efectuat perchezitii la Institutul de Boli Cardiovasculare in cautare de documente. • "A fost doar activitate de perchezitie si nimic mai mult", a declarat avocatul Ionel Nechita • Pe langa saci intregi de documente au fost ridicate si calculatoarele Institutului.


E o situație pe care niciodată nu aș fi dorit să am ocazia a o aduce ca și exemplu și argument la afirmațiile mele anterioare și anume de necesitatea stringentă de implementare de urgență în sistemul sanitar și, în particular, în spitale a legităților care guvernează filozofia sistemelor pentru asigurarea calității. 
Vă aduceți aminte de lanțul PDCA (Proiectare - Do (execută) - Control (audit) - Acționează (feed back)). Vă aduceți aminte de faptul că am subliniat că cea mai slabă verigă în sistemul nostru de sănătate este CONTROLUL ? În ce sens control ? În sensul de AUDIT (de orice natură: profesional, financiar, etc.), nu de „POLIȚIE”.
Dacă în procesul de funcționare al spitalului ar fi fost implementat în mod serios un sistem de audit eficient, credeți că mai era nevoie de aceste ridicări penibile de calculatoare, de aceste descinderi rușinoase ? Departe de a învinui pe cineva, dar dacă exista un sistem de audit corespunzător, eventualele greșeli, sau chiar fraude ar fi fost vizibile din fașă și măsurile corective s-ar fi aplicat imediat, eventualele pagube ar fi fost minime și nu am fi fost obligați să asistăm la astfel de situații.
Vă rog comentați.