marți, 6 iulie 2010

Privatizarea, o soluție în Sănătate

Articol din ziarul Adevarul, scris miercuri 30 nov 2005 - dar valabil si astazi. Dupa cinci ani de experiente in sistem, confirm intru totul evaluarile de atunci. Intrebarea fireasca este: de ce totusi transformarile sunt asa de lente in acest domeniu ?

Privatizarea in Sanatate este o solutie pentru scaderea costurilor si asigurarea unor servicii mai bune pentru pacienti. 
Aceasta este concluzia dezbaterii organizate de ziarul Adevarul - „Poate fi privatizarea o solutie in Sanatate?”. 
Exemplul il da privatizarea serviciilor de dializa. La un an de zile de la organizarea licitatiei si la 6 luni de la privatizarea efectiva a 8 centre de dializa, raportul de evaluare al acestui proiect-pilot arata ca toate aparatele vechi au fost inlocuite, personalul este mai bine instruit, iar starea de sanatate a pacientilor cu insuficienta renala a devenit mai buna. Costul tratamentului a scazut la 110 euro, de la 140, iar statul va economisi 30 milioane de euro pe an. La dezbaterea organizata de ziarul Adevarul au participat directorii centrelor private si ai celor de stat, reprezentanti ai ministerului si Casei de Asigurari, precum si firme implicate in procesul de privatizare.
Investitiile pot fi sustinute doar de firmele puternice
Prof. dr. Gabriel Mircescu, copresedinte al Comisiei de Nefrologie: "Nefrologia este un domeniu nou in medicina romaneasca, dar a cunoscut o dezvoltare exploziva. In 1991, existau 12 centre de dializa, iar in 2004 numarul crescuse deja la 72. Insa, in ciuda acestui ritm alert de crestere, Romania continua sa ocupe ultimul loc in acest domeniu, raportat la tarile europene. Pana in 2008, numarul bolnavilor va creste, ajungandu-se la peste 10.000. Este nevoie de un numar mult mai mare de centre de tratament, cu investitii de minimum 14 milioane de euro. Solutia este ca centrele sa fie preluate in regim privat. Acest lucru a fost facut deja de patru furnizori, la 8 centre de dializa, reprezentand 25 la suta din capacitatea de dializa a Romaniei. Pana in acest moment s-au investit aproape 3,5 milioane de euro. Raportul de evaluare la 6 luni arata ca in aceste centre toate aparatele vechi au fost inlocuite, au fost reamenajate spatiile, care nu respectau normele in vigoare si se asigura conditii superioare de tratament. Cel mai mult au beneficiat bolnavii. Perspectiva este clara: continuarea proiectului-pilot si privatizarea tuturor centrelor de dializa. Pentru a face acest lucru, Ministerul Sanatatii trebuie sa elaboreze o strategie, pe baza unei evaluari obiective, dupa care sa puna la punct o metodologie de privatizare". 
Dializa costa mai mult la stat decat la privat
Prof. dr. Alexandru Ciocalteu, director general al Spitalului "Sf. Ioan": "In acest moment, dializa costa mai mult in sistemul de stat decat in cadrul centrelor private. Economiile facute, daca s-ar privatiza toate centrele, ar fi de circa 30 milioane de euro pe an, bani cu care s-ar putea trata cazuri noi. In plus, calitatea terapiei e mai buna, ca si calitatea vietii. Daca acest proces de privatizare ar continua, el ar reprezenta un pas inainte pentru sistemul sanitar romanesc. O problema care trebuie neaparat rezolvata este insa cea a transportului. Transportul acestor pacienti nu este medicalizat. Acesti pacienti nu necesita un transport medicalizat, ei fiind cvasisanatosi".
Vom creste finantarea dializei peritoneale
Dr. Vasile Cepoi, director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate: "Raportul a evaluat atat satisfactia pacientilor, cat si perceptia personalului medical. Criteriile privind calitatea dializei se vor aplica nediferentiat, indiferent daca centrul este privat sau de stat. Nu facem privatizare de dragul privatizarii. Aceasta privatizare a avut doua scopuri. Unul este reabilitarea centrelor de dializa, care sunt sub standardele necesare, si al doilea este cresterea calitatii dializei. Bineinteles ca mai sunt aspecte de lamurit si solutii de gasit, dar, odata cu extinderea privatizarii, vom avea posibilitatea sa le rezolvam si sa atingem un nivel optim. Un aspect important il reprezinta dializa peritoneala. In acest moment, tariful care a fost stabilit pentru dializa peritoneala nu corespunde realitatii, lucru pe care l-am constatat cu ocazia evaluarii pe care am facut-o in tara. Va trebui sa revenim si sa revizuim tariful, sa-l crestem pentru ca el sa poata fi sustinut de catre centrele de dializa din tara, dializa peritoneala fiind o solutie moderna de tratament". 
Statul - un manager prost 
Virgil Paunescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: "Romania nu-si poate acoperi mai mult de 10-15 la suta din nevoile de sanatate la ora actuala. Tarile bogate abia reusesc sa asigure 80-85 la suta din nevoi. Facand raportul, in functie de buget si alti factori, rezulta aceasta cifra. Pericolul in viitor este mare si este aproape. Presiunea pe sistemul sanitar va creste foarte mult. Ne aflam in fata unei stari de subfinantare cronica din care e greu de iesit. Foarte important este, de aceea, managementul resurselor, pentru ca sistemul de stat este ineficient, pe cand sistemul privat ofera mai multa calitate, mai multe posibilitati. Chiar daca vorbim de costuri mai mari uneori, ele sunt acoperite intotdeauna de calitate. Nu exista argumente impotriva externalizarii si privatizarii. De aceea, Ministerul Sanatatii trebuie sa-si revizuiasca politica, iar dializa sa devina o prioritate, ca si externalizarea serviciilor". 
Investitii de peste 1,6 milioane euro in 6 luni
Alexandru Ciolan, director general Fresenius Medical Care Romania: "Pentru noi, acest proiect a fost o piatra de incercare. Investitia noastra la Spitalul de Nefrologie "Carol Davila" din Bucuresti a atins deja 900.000 de euro, dar au aparut si probleme. Am incercat sa gasim multe solutii practice si, in acest moment, se poate vedea ca in spital lucrurile s-au schimbat, iar viata pacientilor este mult mai usoara. A trebuit sa modificam circuitele, pentru ca lipsea, de pilda, un vestiar decent, in care pacientii sa-si schimbe hainele. La Iasi, unde cladirea nu permite modificari, am luat decizia sa construim un centru nou, de la zero". 
Un nou centru de dializa la Alba Iulia
Ciprian Otel, director general SC Nefromed Dialysis Centers: "Am avut unele probleme, dar am gasit o buna colaborare in centrele pe care le-am preluat in Cluj si Alba. A trebuit sa renuntam la unele servicii, cum a fost masa sau spalatul lenjeriei, din cauza calitatii slabe pe care o oferea spitalul, si am angajat firme specializate pentru aceste activitati. Am reusit sa colaboram cu multe institutii din domeniul medical, care, chiar daca au fost reticente la inceput, au ajuns, in timp, la concluzia ca ambele parti au de castigat. La Alba vom construi un nou centru de dializa, care sa respecte toate normele europene in domeniu. Ne lovim de problema transportului, care de multe ori ne da peste cap programul si dauneaza starii psihice a pacientilor".
Centrele de dializa au certificate de calitate
George Sofianos, director executiv SofMedica-IHS: "Suntem bucurosi pentru rezultatele pe care le-am obtinut pana acum la Spitalul Sf. Ioan si Spitalul Judetean Buzau. Starea psihica a pacientilor a cunoscut evolutii extraordinare in aceste ultime luni. Pentru succesul nostru am investit in resursele umane, tehnologice si in sisteme medicale si de comunicare moderne, care ne-au facut munca mai usoara si ne-au ajutat in demersul nostru. In centrele de dializa folosim tehnologii noi si medicamente foarte bune. Datorita acestor investitii am obtinut certificatul de calitate ISO-9001".
Costul dializei a scazut cu 30 de euro pe tratatment
Bruno Masut, director administrativ B.Braun Avitum: "Firma are doua centre, unul la Targu Jiu si unul la Targu Mures. In aceste centre sunt tratati 220 de pacienti, din care 206 pacienti cu hemodializa, 14 pacienti pentru dializa peritoneala. Pretul unui tratament de hemodializa a fost de 110 euro pe pacient, in timp ce in unitatile de stat, costul este de 140 de euro".

Opinia specialistilor
Dr. Mihai Ardelean: "Mai mult de jumatate din activitatea mea la centrul de dializa, aflat inca la stat, este legata de probleme financiare. In schimb, la centrele private medicii nu mai au decat strict probleme medicale".
Dr. Christian Klein, Centrul de Dializa "Carol Davila": "Invatamantul medical in aceste centre de dializa private functioneaza mult mai bine. Au venit rezidenti sa-si faca stagiul de dializa. Patronul i-a stimulat: a infiintat un serviciu de garda pentru rezidenti si ei primesc salariu suplimentar, in afara celui de rezident. Cercetare se face fara probleme. S-au scris lucrari stiintifice, care au fost prezentate la diferite congrese".
Dr. Lidia Florescu, Centrul de Dializa Targu Jiu: "Inainte de privatizare, am avut semne de intrebare, dar externalizarea centrului era unica alternativa. Se lucra in cinci ture, aparatele functionau 24 din 24 de ore. Pentru pacienti privatizarea a insemnat o imbunatatire extraordinara". 
Dr. Dimitrie Capsa, Clinica pediatrica nr. 1, Spitalul Fundeni: "Eu lucrez intr-o clinica intr-o unitate publica. Din ce am vazut la doua centre de dializa, Sf. Ioan si Buzau, cel mai mult m-a impresionat cresterea calitatii actului medical. Noi am facut o analiza foarte stricta. Am luat niste parametri exacti pentru studiu. Am vrut sa vedem ce s-a intamplat cu anemia. In unele centre, hemoglobina a crescut spectaculos, pentru ca s-a oferit tratament cu eritropoetina in doze mult mai mari decat pana atunci. S-au ameliorat indicii de eficienta a dializei, s-a ameliorat concentratia albuminei in sange".

Proiectul a avut sprijinul Bancii Mondiale
Vlad Iliescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: "Privatizarea sectiilor de dializa s-a facut printr-un proiect-pilot, cu sprijinul Bancii Mondiale si al unor experti straini. Acest tip de privatizare reprezinta o directie noua si, in urma evaluarii, se vor trage concluzii utile pentru continuarea privatizarii in mai multe domenii din Sanatate ".

Un comentariu:

Ak Sağlık spunea...

Un foarte frumos site-ului. Datorită eforturilor din trecut ...
sağlık